Waarom een classic kopen buiten Europa?

 

Kort samengevat: in Europa zijn de meeste wagens reeds gekend, zo ook de prijzen… Het is dus moeilijk de juiste wagen te vinden aan een nog betere prijs. Buiten Europa zijn er nog opportuniteiten, vb. de USA is momenteel zeer populair. De Japanse automarkt zou nog wel eens veel interessanter kunnen zijn, we sommen hieronder even op waarom:

 

Ten eerste is de Japanse economie de laatste jaren niet meer wat die geweest is. Sinds de belastingen omhoog gingen en er veel mensen het moeilijker kregen, zijn er nog weinig Japanse kopers te vinden voor luxeartikelen zoals klassieke sportwagens (Porsche, Mercedes, Ferrari,…), met als gevolg dat de prijzen nog haalbaar zijn.

 

Ten tweede, Japanners zijn zelf ook niet meer wie ze waren 20 tot 30 jaar geleden. Indertijd werd het hebben van een fantastische (Europese) wagen gezien als een verwezenlijking, iets waar je zeer hard voor gewerkt had. Sportwagens en luxewagens werden begeerd door dertigers, veertigers en vijftigers die zich dat konden veroorloven in een land waar hoge lonen en lage belastingen aan de orde van de dag waren. In de huidige economie is het veel moeilijker geworden voor de jonge Japanners om zich die exotische wagens te kunnen aanschaffen.
Dit betekent ook dat de huidige eigenaars van deze klassiekers die wat ouder worden en hun topwagen van de hand willen doen, het bijzonder moeilijk hebben om een inlandse koper te vinden. Opnieuw, dit zorgt mede voor de redelijke prijzen.

 

Ten derde is het niet zo vanzelfsprekend om een wagen te kopen in Japan, wat feitelijk een redelijk gesloten markt is. Men is verplicht om via een Japans bedrijf te gaan en aangezien Japan aan de andere kant van de wereld ligt, springt men niet zomaar even op het vliegtuig om een auto te gaan bekijken. Wat we daar nodig hebben, is een goede betrouwbare partner, die als het ware onze ogen ter plaatse kan zijn.

 

En ten laatste – en  wellicht het belangrijkste voor ons, autoliefhebbers – is dat de Japanse classics:

  • weinig kilometers hebben. Autorijden is zeer duur en zwaar belast in Japan, dus er wordt niet gependeld met de classic.

  • in uitstekende staat verkeren dankzij het milde klimaat in Japan. Men gebruikt er tevens geen zout op de wegen in de meeste regio's

  • regelmatig en goed onderhouden zijn en er niet mee gereden wordt met de knip op de portemonnee door roekeloze racepiloten

  • steeds binnen gestald worden.

 

Het komt er op neer dat de hogere segmentwagens die je kan kopen in Japan minder snel verslijten dan in de meeste andere landen en dat ze hoogstwaarschijnlijk niet misbruikt of verwaarloosd zijn; ze zijn gekocht, gekoesterd en onderhouden door mensen die zich dat kunnen veroorloven.